En dan heb je een vakantiehuis…

Wat ga je er mee doen?

Wie doet het niet? Op vakantie even in de etalage van een makelaar kijken naar het lokale aanbod van (vakantie)woningen.

Misschien iets te kort door de bocht, maar een vakantiehuis is zo gekocht. De wervende advertenties van een makelaar op je vakantiebestemming, gecombineerd met mooi weer en vakantiegevoel kunnen je al snel overtuigen.

Maar toch is het handig om vantevoren goed na te denken over de aankoop. In deze blog bespreken we het gebruik van de woning en hoe dit je keuze kan beinvloeden.

Ga je er alleen zelf gebruik van maken, ga je het verhuren of kies je voor allebei.

Wanneer je de woning alleen zelf gebruikt, of het af en toe verhuurt aan familie of vrienden maakt het eigenlijk niet uit hoe het huis er uitziet, hoe je het inricht, hoeveel kamers er zijn hoe comfortabel of luxe het is en welke faciliteiten het heeft. Als jij je er prettig voelt en het de prijs waard vindt dan moet je het kopen als je je dat kunt veroorloven.

Het wordt anders op het moment dat je het gaat verhuren. Dan moet je voor de aankoop al rekening gaan houden met een aantal zaken zoals:

  • Aantal personen. Een twee persoons woning kan financieel aantrekkelijk lijken, maar bedenk hierbij dat het dus alleen geschikt is voor….. twee personen. Iedere andere groepsgrootte valt voor de verhuur af. Woningen voor zes tot acht personen zijn erg in trek bij grote gezinnen of voor de drie-generatie vakantie (opa/oma, kinderen en kleinkinderen. In het tweede geval is een goede slaapkamer en badkamer op de begane grond een aanrader.
  • Zorg ervoor dat alles is afgestemd op het aantal personen, voldoende badkamers, oppervlakte woonkamer en keuken.
  • In de tijd van social media is beeld bepalend bij de keuze om te huren. Vraag je zelf af of het huis er op foto’s aantrekkelijk uit kan zien.
  • Denk vantevoren na over je doelgroep, en kijk of ze wel naar deze regio komen. Een huis aan zee trekt een andere doelgroep dan eentje in een bosrijke omgeving. Zorg dat inrichting en uitstraling bij de doelgroep passen.
  • Voor welke seizoenen is het huis geschikt. Bijna ieder huis verhuurt goed in het hoogseizoen, maar voor een goed rendement moet het ook hierbuiten worden verhuurd. Het huis moet geschikt zijn voor lagere temperaturen, maar ook is het belangrijk dat er in het voor-of naseizoen voldoende te beleven is.

Wanneer je het vakantiehuis zelf gaat gebruiken en gaat verhuren is het uiteraard belangrijk dat je je er zelf prettig voelt, maar denk ook aan de huurder, zoals hierboven beschreven.
Een paar dingen om rekening mee te houden.

  • Maak het niet te persoonlijk, geen familiefoto’s, kunst etc.
  • Houd 1 afsluitbare ruimte voor je zelf. Hier kun je je persoonlijke spullen bewaren als je zelf gebruik maakt van je vakantiewoning. Zodoende hoef je niet steeds veel mee te nemen.
  • Richt je vakantiehuis niet in met spullen die een emotionele waarde voor je hebben. Huurders gaan hier misschien anders mee om. Voorkom teleurstellingen.

Of je nu kiest voor eigen gebruik en/of verhuur denk ook aan het beheer. Ga je zelf schoonmaken? Of huur je iemand in. Wie maait het gras en komt even langs na een storm om te kijken hoe het met huis gaat? Laat je vakantiewoning geen blok aan je been worden, maar een bron van inkomsten of een manier om er even uit te zijn.

Succes met je keuzes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *