De 5 moneymakers

Hoe voeg je echt waarde toe aan je vakantiewoning?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je meer huur kunt vragen voor je woning. Natuurlijk is een gast bereid om meer te betalen voor meer luxe en comfort, en begint alles met een goede locatie, maar je kunt meer doen om je rendement te vergroten.

Hieronder 5 tips voor het creƫren van een hogere huurprijs, betere bezetting en een gezond rendement, maar garantie op een hogere woningwaarde.

Aantal personen

Voor iedere extra persoon kun je een evenredige verhoging op je tarief toepassen. Een verbouwing van bijvoorbeeld een garage tot extra slaapkamer is dan zo terugverdiend. Daarnaast kan een verhoging van het aantal personen ervoor zorgen dat je huis aantrekkelijk wordt voor een andere doelgroep. Wanneer je bijvoorbeeld van 2 naar 4 personen gaat wordt je woning interessant voor gezinnen met kinderen, die bereid zijn om in het hoogseizoen een hoog bedrag te betalen voor hun vakantie, omdat ze gedwongen zijn om in de schoolvakanties te huren. Heb je de mogelijkheid om echt uit te breiden, overweeg dan om er een groepsaccommodatie van te maken, meestal gaat men dan uit van minimaal 10 personen. Het grote voordeel is dat er relatief weinig groepsaccommodaties zijn. Groepswoningen zijn ook in trek in het laagseizoen voor bijvoorbeeld bedrijven en worden ver van tevoren geboekt.

 

Extra sanitair

Een badkamer op 6 personen vind ik persoonlijk het absolute minimum, er zijn helaas zelfs nog vakantiewoningen die een badkamer voor acht personen hebben. Voldoende sanitair is eigenlijk een must in de moderne vakantiewoning. Een badkamer op 4 personen is wordt als een luxe beschouwd, maar een extra toilet maakt het ook al comfortabeler. Overigens zie je in het hogere segment vakantiewoningen ook steeds vaker dat iedere slaapkamer een eigen badkamer heeft, pure luxe!

 

Voldoende slaapkamers

De moderne vakantiewoning heeft voor iedere twee personen een slaapkamer. Je kunt het aantal bedden verhogen, dit voegt zeker waarde toe, zoals hiervoor al vermeld, maar het wordt nog beter als er in iedere slaapkamer maximaal twee bedden staan. Maak een goede verdeling tussen twee persoons beden en eenpersoons bedden. Een slaapkamer op de begane grond (en dan ook een badkamer) wordt zeer gewaardeerd door ope en oma die op vakantie zijn met kinderen en kleinkinderen.

 

Wellness

De sauna lijkt enigszins op zijn retour, maar vakantiewoningen met bijvoorbeeld een jacuzzi worden sneller verhuurd. Maak het helemaal af met eigen sanitair en een kleedruimte voor je wellness ruimte. Vul je wellness beleving aan met fitnessaparatuur en verras je gasten met een badjas en guest supplies, zoals shampoo en lotion. Compenseer het hogere stroomverbruik door (extra) zonnepanelen en je bent ook nog milieu- en portemonnee vriendelijk.

 

Zwembad

Het lijkt, en is, een enorme investering en niet iedere woning heeft de ruimte, maar met een zwembad zet je je vakantiewoning echt op de kaart en kun je 10 to 20% extra vragen. Daarnaast zijn woningen met een zwembad het eerste verhuurd en hebben ze een hoge bezettingsgraad.

 

Bovenstaande zaken kun je overwegen als je al een vakantiewoning hebt, maar kun je ook meenemen in je besluitvorming bij de aankoop of bouw van een vakantiewoning. Verhuurorganisaties zijn vaak bereid om hierin te adviseren en een inschatting te geven van de verachte opbrengsten.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *